luni, 3 decembrie 2012

Azi se implinesc 20 de ani de cand a fost trimis primul SMS

SMS-ul este foarte folosit de toata lumea si cred ca stim toti ce inseamna. Primus SMS a fost trimis acum 20 de ani mai exact pe data de 3 decembrie 1992 de catre un inginer din Marea Britanie, acesta detinea un telefon Orbitel 901 si era abonat la reteaua Vodafone. In acel moment nu se puteau trimite mesaje prin intermediul telefonului. Abia in anul 1993, Nokia a prezentat primul telefon mobil capabil sa trimita SMS-uri.
Pana in anul 1994 trimitea mesajelor era gratuita, iar dupa 1994 Vodafone a implementat servicul contra-cost pentru SMS-uri. Tot in acesta perioada s-a impus limita de 160 de caractere pentru un SMS, utilizatorii fiind fortati sa prescurteze cuvintele pentru a scrie cant mai mult intr-un SMS.
In zilele nostre SMS-ul are de suferit, se trimit anual mai putine mesaje, pentru ca utilizatorii comunica si prin internet sunt foarte multe servicii de chat. Numarul SMS-urilor/an este in scadere cu un miliard, de exemplu in Marea Britanie a scazut de la 39.7 miliarde la 38.5 miliarde. Companiile de telefonie mobila au castiguri de peste 500 de milioane de dolari in 7 ani de pe urma SMS-urilor trimise de Craciun.
Cate SMS-uri trimiteti pe zi? O sa mai reziste SMS-ul multi ani de acum inainte?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu